Vrijdag 03 December 2021
Parochieel Kerkkoor Goirke - 2014: 21 november. 175 jaar St. Caeciliafeest Kerkkoor Goirke met diverse jubilarissen.

   2014: 175 jaar St. Caeciliafeest Kerkkoor Goirke met diverse jubilarissen.

21 november: 175 jaar St. Caeciliafeest Kerkkoor Goirke met diverse jubilarissen

Omdat we zeker weten dat bij de opening van de huidige Goirkese kerk in oktober 1839 er door de toenmalige Liederentafel der Goirkese Zangers (dat enkel en alleen uit mannen bestond) is gezongen hebben we als oprichtingsdatum van het Kerkkoor Goirke oktober 1839 aangehouden, ondanks het feit dat we ervan overtuigd zijn dat er in de schuurkerken ook wel gezongen zal zijn, maar dat valt nergens te achterhalen, helaas.


175 jaar

175 jaar, een gelegenheid om eens flink uit te pakken en het niet te vieren in ons eigen repetitielokaal maar ons eens op een andere locatie uitgebreid te laten verwennen.
Kermisgevoel Op vrijdag 21 november, om 15.00 uur werden de 73 leden en hun partners verwacht bij het Kermismuseum " Soet & Vermaak " te Hilvarenbeek.
De inleider gaf aan dat de oudste kermis in Nederland ongeveer 1000 jaar geleden heeft plaatsgevonden in Utrecht en dat de Tilburgse kermis ook al zo'n 400 jaar oud is.
We werden op een ludieke en humoristische wijze geloodst langs ongeveer 100 jaar kermis door de 2 presentatoren die verbaal in staat bleken heel de club in hun ban te houden.
Velen van ons hebben mee kunnen doen aan het historische kermisvermaak zoals dem behendigheidsspelen ( waarmee je toen en ook nu nog bedonderd word ) : de kop van jut - het rad van fortuin ( waarbij zelfs echte prijzen te verdienen vielen ), peperkoek slaan en ga maar door.
En met koffie en een kermiswafel met slagroom en poedersuiker, poffertjes, gebrande pinda`s, - suikerspinnen en een drankje toe kwam ook de inwendige mens niets tekort.
Het was indrukwekkend om te zien wat deze mensen uit vergane glorie en door de jaren kapot gegaan materiaal met hun handen weer hebben weten op te bouwen.
Klasse, vakmanschap is meesterschap.

Om 18.00 uur werden we verwacht bij Partycentrum " 't Maoske " in de Moer.
Daar meldden zich 84 personen aan (leden en partners, rustende leden en partners van overleden koorleden) voor een avondvullende diner.
Op het programma stonden ook twee optredens van het Zeemanskoor " de Leijezangers " gepland mar die moesten even in de wacht gehouden worden door de onverwachte, maar wel geplande komst van de locoburgemeester van Tilburg de Heer Berend de Vries, die geflankeerd door de kinderen en kleinkinderen van voorzitter Jan van de Put.
( zie ook Nieuwsbrief: 2014: 21 november Jan van de Put Koninklijk Onderscheiden )

Zeemanskoor 'de Leijezangers'

Tussen de gangen van het diner door trad dus het Zeemanskoor " de Leijezangers " op met enkel en alleen Nederlands talige zeemansliederen en ze hadden duidelijk een goed meezingend gehoor.

Jubilarissen vlnr Klazien Schuermans,  Elly van Lieshout - Wortel en Riet Sebregts

Traditiegetrouw werden door voorzitter Jan van de Put de jubilarissen gehuldigd voor hun langdurige zangcarrière bij een kerkkoor.
Klazien Schuermans wegens 12,5 jaar
Elly van Lieshout - Wortel wegens 40 jaar
Riet Sebregts - Hoffmans wegens 40 jaar.
Alle drie ontvingen ze uit handen van pastoor Frank Lemmens de bij hun jubileum behorende onderscheidingen met oorkonde en draagspeld van de Gregoriusvereniging.

Jubilaris Josée WijnansOok Josée Wijnans werd in het zonnetje gezet wegens haar 50 jarig lidmaatschap en oprichtster van het Dameskoor Goirke op 25 augustus 1964. Zij stelde geen prijs op een onderscheiding want ze bezat al immers er al meerde. Sinds 1980 maakt zij deel uit van het bestuur van het koor.

Na een meer dan voortreffelijk diner werd de avond besloten met voor iedereen een blijvende herinnering aan het 175 jarige jubileum: namelijk een pen met het opschrift:
Kerkkoor Goirke 1839-2014.

Pen met het opschrift: Kerkkoor Goirke 1839-2014

Dank aan de organisatoren van deze wel zeer bijzondere Sint Caecilia dag

Jan van de Put


Naar Boven         Terug naar overzicht NIEUWSBRIEVEN