Vrijdag 03 December 2021
Parochieel Kerkkoor Goirke - 2014 met de Museum Plus Bus naar het Museum Het Valkhof in Nijmegen.

   2014: Met de Museum Plus Bus naar het Museum Het Valkhof in Nijmegen.

7 oktober : Met de Museum Plus Bus naar het Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Museum Valkhof Nijmegen

Dankzij de Bankgiroloterij bestaat er sinds 2008 een Museum Plus Bus en mochten we ook dit jaar daar weer dankbaar gebruik van maken.
We kregen het aanbod om met het koor een uitstapje te maken naar Museum "Het Valkhof " te Nijmegen.


Museum Plus Bus

Via een wel zeer toeristische route, door de heuvelachtige omgeving, die is ontstaan in de ijstijd, - van Nijmegen, via o.a. Groesbeek - Malden - Berg en Dal - Heilige Landstichting en de beruchte Zevenheuvelenweg, arriveerden we bij het Museum.
We werden bijzonder gastvrij ontvangen met koffie/thee.
Museum Het Valkhof heeft een uitgebreide verzameling bodemvondsten uit Nijmegen en die geven een beeld van het leven van de mensen in deze regio, te beginnen vanaf de oude steentijd, gevolgd door de Romeinse tijd, de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw.
En dan blijkt dat de Romeinen veel van de Grieken enMuseum Valkhof Nijmegen hun cultuur hebben overgenomen.
Restanten ( een ruïne ) van het door Keizer Karel de Grote (768 *Herstal - 814+ Aken) gebouwde kasteel Valkhof zijn kenmerkend voor de stad Nijmegen.
(zie ook : https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Grote)

Vier eeuwen lang was Nijmegen de grootste en belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen in ons land. De talloze vondsten uit die tijd laten zien hoe militairen en burgers hier toen leefden.
(Overigens, we hoorden dat de mensen in die tijd gemiddeld maar 38 jaar oud werden !! ).

In twee groepen verdeeld begonnen we aan een anderhalf durende zeer interessante en vooral deskundige rondleiding over met name de oorsprong van Nijmegen, de oudste stad van Nederland, te beginnen vanaf de prehistorie.
Het was een genoegen om te luisteren naar de boeiende en humoristische uiteenzetting door de gids, werkelijk een lopende encyclopedie.

Betty met romeinse helm
Hilarisch moment: ons koorlid Betty werd - als voorbeeld getooid - met een Romeinse helm.


Na de voortreffelijk lunch was er nog een uurtje vrij bezoek in het museum en was er gelegenheid om de overige tentoongestelde kunstwerken te bekijken.We zagen er o.a. de tentoonstelling "Hoed Couture" van Marianne Jongkind.

'Hoed Couture' van Marianne Jongkind 'Hoed Couture' van Marianne Jongkind

50 hoeden die Marianne Jongkind in opdracht van gerenommeerde couturiers als Frank Govers, Edgar Vos, Frans Molenaar, Frans Hoogendoorn en Mart Visser heeft vervaardigd. Daarnaast zagen wij nog vijf topcreaties naar eigen ontwerp te zien.

Museum Valkhof NijmegenBijzonder was ook om kennis te maken met de papieren Sieraden van Nel Linsen.
Nel Linssen vouwt al zo'n dertig jaar van het vertrouwde materiaal papier de meest bijzondere objecten. Haar creaties worden wereldwijd getoond en gewaardeerd en zijn vertegenwoordigd in vele (inter)nationale toonaangevende design- en sieradencollecties.
Aanleiding voor deze tentoonstelling was het feit dat zij haar basiscollectie sieraden dit jaar als schenking aanbiedt aan het museum.


Tenslotte was daar nog de tentoonstelling: 'Ontmoetingen in oorlogstijd'.
Deze bijzonder vormgegeven tentoonstelling vertelt het chronologische verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Een gewone Nederlandse stad in oorlogstijd, maar ook een stad aan de grens met Duitsland. In de tentoonstelling staan negen mensen centraal: van burgemeester tot overste van een vrouwenklooster, van verzetsman tot fanatiek NSB-er. Hun persoonlijke en waargebeurde verhalen lopen als een rode draad door de expositie. Nu Nederland 70 jaar bevrijd is blijkt de lijn tussen goed en fout lang niet altijd zo scherp te trekken als we eerder misschien dachten.

Museum Valkhof Nijmegen

Het chronologische verhaal wordt verteld met tekst, foto's en bewegend beeld in een ruim 100 meter lange tijdlijn In deze tijdlijn zijn de negen levensverhalen opgenomen. Het persoonlijk leven van de negen geeft diepte aan de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ook gebeurtenissen in de regio en in Nijmegen.


Museum Valkhof Nijmegen

Om 15.15 gingen weer huiswaarts na een dag die meer leerzame indrukken heeft opgeleverd dan we ooit vermoed hadden.
Met dank aan de Museum Plus Bus organisatie en hun sponsor, de Bankgiroloterij.

Nog eens terug kijken naar het museum met een filmpje? http://vimeo.com/76501766

Jan van de Put

Naar Boven         Terug naar overzicht NIEUWSBRIEVEN