Vrijdag 03 December 2021
Parochieel Kerkkoor Goirke - 2018: 16 september. Kerkkoor Goirke zingt in de St Pieterskerk in Turnhout (België).

   2018: Kerkkoor Goirke zingt in de St Pieterskerk in Turnhout (België).

16 september: Kerkkoor Goirke zingt in de St Pieterskerk in Turnhout (België)

Het Parochieel Kerkkoor Goirke ging deze keer eens een eucharistieviering over de grens opluisteren. Wel niet zo ver over de grens maar toch. Met een bus van Reizen "de Arend uit Arendonk vertrokken we om 09.15 uur bij ons repetitielokaal.
We waren te gast in de Sint Pieterskerk (voluit: de Decanale Kerk St. Pieter en St. Barbara) aan de Groote Markt in Turnhout waar we om 11.00 uur de hoogmis muzikaal hebben opgeluisterd.
In de inkom (hal) van de kerk stond ons gastoptreden al aangekondigd.

Goirke kerkkoor welkom

Het was dankbaar om weer eens voor een volle kerk te mogen en kunnen zingen. Met de speelse Mass in F van Theodoor Von La Hache, met Harry Swinkels als organist en Jos Vingerhoets als dirigent scoorde we weer hoog op de applausladder.

Nog wat historische info?
Deze Sint Pieterskerk stamt vermoedelijk uit de ontstaansperiode van de Vrijheid Turnhout in de 12e eeuw. Uit die tijd is alleen het onderste deel van westelijke toren bewaard gebleven.
Vele eeuwen lang is de kerk aangepast, verbouwd en vertimmerd met als huidig resultaat een imposante en prachtige kerk. De buitenkant is opmerkelijk sober, het interieur is adembenemend!

Enkele voorbeelden:

koorgestoelte
het koorgestoelte ofwel kanunnikenbanken uit het jaar 1713

biechtstoel

 

 

 

 

de onvoorstelbaar mooie gebeeldhouwde preekstoel uit 1862 met in het midden de rots met het spreekgestoelte en van boven het klankbord met de engelen van het laatste oordeel.

 

 

 

 

 

biechtstoel

 

de biechtstoelen werden omstreeks 1740 geleverd en vanwege een kouwelijke priester werd er tijdens het biechthoren in de winter een warme stoof in geplaatst.

 

 

 

De prachtigge ramen:

prachtige ramen

prachtige ramen

Het geheel was indrukwekkend.

Na de viering stond voor ons bij het "Tamboerke" een welverzorgde lunch gereed die we ons allemaal goed lieten smaken.
Van 14.00 tot 15.30 hadden we een afspraak met 2 gidsen van de plaatselijke VVV te weten de heren: Jan Horemans en Gilbert van der Celen, die ons op een zeer deskundige en humoristische wijze alle ins - en outs van de Sint Pieterskerk lieten zien (waaronder vele monumentale en eeuwenoude projecten) en er smakelijk over vertelden.

Vervolgens was er gelegenheid voor een terrasje en gezien de optimale zonnige weersomstandigheden heeft iedereen daar dorstig gebruik van gemaakt.
En om 17.45 uur waren we, zoals al vele jaren te gast bij Restaurant "Kruidenlucht" in het Nederlands Casteren en deden we het varkenshaas diner alle eer aan.
Zoals afgesproken met onze vervoerder arriveerden we om 21.00 uur weer terug bij ons repetitielokaal.
Moe, jawel maar voldaan na een enerverende dag.

St Pieterskerk en zonnewijzer

 Jan van de Put

Naar Boven         Terug naar overzicht NIEUWSBRIEVEN