Vrijdag 03 December 2021
Parochieel Kerkkoor Goirke - 26 juni 2016: zingen in Goes en uitstapje

   2016: zingen in Goes en uitstapje.

2016 zondag 26 juni: zingen in Goes en uitstapje

En zo is het gekomen . . .
In 2014 kwamen twee bestuursleden, onafhankelijk van elkaar en ook niet op dezelfde datum terecht in Goes en tijdens een wandeling door de stad was de robuuste H. Maria Magdalenakerk een niet te missen object.

De kerk gewoon open en binnen werden beiden getroffen door de schoonheid van het interieur.
Iemand van de parochie vertelde dat men regelmatig gastkoren de viering op liet luisteren.
Dat was aan geen dovemansoren gezegd!
Immers, wij als Kerkkoor Goirke waren graag bereid om in 2016 een dagje Goes te doen en dan onze muzikale bijdrage te leveren tijdens een viering. Er werd een voorlopige afspraak geprikt voor zondag 26 juni 2016.
Om het uitstapje voor die dag voor te bereiden togen bestuurslid Ad van den Hout en ondergetekende op 10 mei 2016 naar Goes, waar we een afspraak hadden om 16.00 uur met pastoor Fons van Hees. We spraken over koffie voor - en na de viering en natuurlijk kwam ook de invulling van de viering aan de orde. De pastoor vroeg of we vooraf ons koor via het parochieblad van de Pater Damiaanparochie - waaronder maar liefst 9 kerkdorpen ressorteren - aan zijn parochianen voor te stellen.
In de uitgave van juni 2016 van het Parochienieuws is onderstaand stukje van ons koor geplaatst.

Aan redactie Parochienieuws H. Maria Magdalenakerk Goes.
Zondag 26 juni 2016 tijdens de eucharistieviering zal het Parochieel Kerkkoor Goirke van de H. Dionysius Parochie uit Tilburg zorgdragen voor een muzikale bijdrage.
Het Parochieel Kerkkoor Goirke is van oorsprong een Mannenkoor wat officieel staat geregistreerd met als oprichtingsdatum 1 oktober 1839. Het koor telt momenteel nog 48 zingende leden en helaas ook wij worden niet geplaagd met jeugdige aanwas.
Wij gaan als Gemengd Koor voor u zingen de Mis in F van Theodore von La Hache, een zeer speelse, goed in het oor klinkende en niet verwachte compositie van een componist die in 1822 is geboren en zijn opleiding heeft genoten in Dresden. Hij is na diverse omzwervingen overleden slechts 47 jaar oud in New Orleans.
Het koor staat onder leiding van de heer Jos Vingerhoets en wordt begeleid op het orgel door de heer Harry Swinkels, welke overigens diverse composities op zijn naam heeft staan: o.a. de Petrus Donders Mis, speciaal gecomponeerd voor 200e geboortedag van Zalige Peerke Donders en uitgevoerd op 25 oktober 2009 in onze parochiekerk te Tilburg met o.a. als genodigden: de Ambassadeur van Suriname, de voormalige minister President : de heer van Agt, de voormalige minister van Justitie de heer Hirsch Balin en commissaris van de Koningin Noord-Brabant de heer Van de Donk. Voorgangers waren Monseigneur A. Hurkmans , bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch en Monseigneur W. de Bekker, zijnde de Bisschop van Paramaribo.
Wilt U iets meer weten over ons koor nodig ik u uit om eens te kijken op de site www.goirketilburg.nl
Graag tot 26 juni 2016 in uw mooie kerk waar overigens ook behoorlijk aan gerenoveerd wordt.

Met vriendelijke groet.

Namens het Parochieel Kerkkoor Goirke.

Jan van de Put

Voorzitter

Maria MagdalenakerkEn toen werd het 26 juni 2016, ons Kooruitstapje naar Goes en omstreken.
Stipt om 08.15 uur vertrokken we met 2 bussen van Reizen "de Arend "uit Arendonk richting Goes waar we op tijd arriveerden en ontvangen werden door 5 hartelijke gastvrouwen met koffie/thee. Tijdens de eucharistieviering in de Maria Magdalenakerk in Goes luisterden wij met een bijna voltallig Gemengd Koor, onder begeleiding van organist Harry Swinkels en met Gerrit Schenkels als dirigent de viering muzikaal op.
We waren het al jaren niet meer gewend maar hier zat de kerk echt hartstikke vol.
Voorganger Pastoor Fons van Hees, die laaiend enthousiast was over onze muzikale bijdrage, vertelde ons dat hij in maar liefst 9 dorpen op tourbeurt de diensten verzorgt. Op zondag telkens 2. Ook na de viering mochten we nogmaals van de bijbehorende accommodatie gebruik maken om onze lunchpakketten - gemaakt en samengesteld door bestuursleden Josée Wijnans en Leny Mateijsen - te nuttigen en werd ook nu de koffie / thee door de 5 gastvrouwen verzorgd. Bij ons vertrek stond dezelfde groep gastvrouwen ons enthousiast uit te zwaaien.

Via de Zeelandbrug arriveerden we tegen 14.00 uur bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Voor iedereen een aanrader om eens kennis te maken met de gruwelijke omstandigheden op 1 februari 1953.
Watersnoodmuseum Ouwerkerk, herdenkingsmuur.
Bron: Tim de Decker

Om 16.00 uur vertrek richting Casteren -met wel zeer wisselende weersomstandigheden - waar we om exact 18.00 uur arriveerden bij onderhand ons vast dineradres: Restaurant Kruidenlucht.
Ook nu bleken onze verwachtingen ten aanzien van het diner waar gemaakt te worden want opnieuw was het diner meer dan voortreffelijk en alle lof dan ook aan eigenaar Arie Sol en zijn personeel.
Klokslag 21.00 uur arriveerden we moe maar meer dan voldaan, zoals afgesproken, bij ons repetitielokaal aan de Lambert de Wijsstraat.
Iedereen was het er nadien over eens: het hoogtepunt van de dag was toch wel de muzikale opluistering van de viering in de Maria Magdalenakerk en het enthousiasme van de bezoekers, pastoor Fons van Hees en alle parochiële medewerkers.
In een nadien van pastoor Fons van Hees ontvangen mail bedankt hij ons nogmaals en ... als we nog eens in de buurt mochten komen,dan zijn we als koor altijd van harte welkom.

Jan van de Put

Naar Boven         Terug naar overzicht NIEUWSBRIEVEN