Vrijdag 03 December 2021
Parochieel Kerkkoor Goirke - 2014 Kerkkoor Goirke zingt in de Basiliek van Oudenbosch

   2014: Kerkkoor Goirke zingt in de Basiliek van Oudenbosch

zondag 29 juni : Kerkkoor Goirke zingt in de Basiliek van Oudenbosch.

Basiliek H.H. Agatha en Barbara

Zondag 29 juni 2014 zong het Gemengd Koor Goirke om 11.00 uur tijdens de Eucharistieviering in de Basiliek te Oudenbosch.
Het interieur van de Basiliek H.H. Agatha en Barbara is een replica van de Sint Pieter te Rome, maar in Rome is de kerk wel 11 (!) keer groter. Ook het vooraanzicht is niet conform de St. Pieter te Rome.

Altaar Basiliek H.H. Agatha en Barbara Voor de viering werden we met de hele groep, koorleden en partners ontvangen met koffie/thee in een prachtige ruimte onder de Basiliek.
Blijkbaar is er onder leiding van dirigent Jos Vingerhoets en organist Harry Swinkels erg goed gezongen, gezien het feit dat er na afloop maar liefst 3 keer geapplaudisseerd werd.
Zie voor meer informatie over het orgel uit 1773 van de basiliek van Oudenbosch:http://mediawiz.nl/OudenBosch/?page_id=40

Na de viering reden we met de 2 bussen naar Café - Restaurant " de Cockpit " in Bosschenhoofd, gelegen naast het vliegveld Seppe, waar een uitgebreid en voortreffelijk verzorgd lunchbuffet voor ons gereed stond.

De gehele middag waren we verder te gast bij het echtpaar Van Beurden te Raamsdonk op het landgoed "Het Broeck " . Na een algemene uitleg door de heer Van Beurden over het ontstaan van het landgoed en het museum "De Koetserij" met al zijn bezienswaardigheden, werden we in twee groepen verdeeld en werden we rond geleid.
Het was genieten van de beeldentuin en kunstpaviljoen, maar zeker ook van de wandel - en siertuinen.
In de grote hal van het museum "De Koetserij" troffen we een scala aan rijtuigen uit de periode 1865 - 1910 aan, die eigenlijk al voor de sloop bestemd waren, maar die gelukkig zijn gered door de heer en mevrouw Van Beurden. Ze hebben de rijtuigen eigenhandig (!) gerestaureerd.
In dezelfde museumhal staat ook het door hen gerestaureerde "Pels - Standaart"- orgel, waarop regelmatig concerten worden gegeven. Dit Pels-Standaart-orgel is het resultaat van het samenbrengen van TWEE orgels.
De firma Bernard Pels & Zn uit Alkmaar bouwde als opus 93 in het jaar 1933 een Standaart orgel voor de Katholieke Leergangen (later Conservatorium) in Tilburg. Het orgel werd plechtig ingezegend door mgr J. van Gils in september 1933.
Toen men van dit orgel af wilde kocht de heer Gerard van Beurden het orgel op en plaatste het in 1998 in zijn Rijtuigenmuseum. In 2000 kocht hij nog een Standaartorgel bij, namelijk het orgel uit de Hervormde Kerk van Oostvoorne.
De heer Van Beurden zorgde ervoor dat beide orgels werden samengebracht achter het "Standaart"front.

Het Broeck orgel

Ook bezoekers mogen op het orgel spelen.
Onze organist Harry Swinkels heeft van deze mogelijkheid dan ook dankbaar gebruik gemaakt.
Als koor hebben we met begeleiding van datzelfde orgel ter plekke nog een muzikale invulling gegeven door het zingen van het Ave Maria van J. Haagh.
Van de heer Van Beurden die de rondleiding in authentiek kostuum verzorgde - inclusief de hoge hoed - straalde de passie en trots af over het resultaat van zijn vakmanschap . En terecht!

Het kooruitstapje werd besloten met een warme maaltijd ( diner ) in Etten - Leur bij Restaurant " de Twee Gebroeders ".

Om 21.00 uur arriveerden we met de bussen met hun twee voortreffelijke chauffeurs van Sabeh - Tours uit Berkel - Enschot weer bij ons repetitielokaal en keken we terug op een zeer gevarieerde, interessante, maar vooral zeer gezellige en sfeervolle koorreis.

Jan van de Put

Naar Boven         Terug naar overzicht NIEUWSBRIEVEN